Met de auto naar Frankrijk

Waarom kiezen zoveel mensen ervoor om met de auto naar Frankrijk te reizen? Frankrijk, met zijn diverse landschappen en rijke cultuur, is een ideale bestemming voor een autovakantie. In dit artikel delen we alles wat je moet weten voor een soepele rit door dit prachtige land.

Met de auto naar Frankrijk: Een complete gids

Frankrijk is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Het land heeft veel te bieden, zoals prachtige stranden, indrukwekkende bergen, sfeervolle steden en pittoreske dorpjes. Veel mensen kiezen ervoor om met de auto naar Frankrijk te gaan, omdat dit flexibiliteit biedt en je onderweg kunt genieten van het mooie landschap. In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je met de auto naar Frankrijk gaat.

Slimme routeplanning naar en binnen Frankrijk

Frankrijk, met zijn gevarieerde landschappen en rijke cultuur, is een ideale bestemming voor een autovakantie.

Er zijn verschillende routes die je kunt nemen als je met de auto naar Frankrijk gaat. Het is verstandig om vooraf een routeplanner te raadplegen, zodat je de snelste en meest efficiënte route kunt kiezen.

De schilderachtige routes

Frankrijk staat bekend om zijn schilderachtige routes, zoals de Route des Vins in de Elzas en de Route des Grandes Alpes. Deze routes nemen je mee door enkele van de mooiste landschappen van het land en bieden een unieke rijervaring.

Vermijden van verkeersopstoppingen

Tijdens de zomermaanden en vakantieperiodes kunnen de Franse wegen erg druk worden. Het is raadzaam om drukke tijden te vermijden en alternatieve routes te overwegen.

Navigeren door de tolwegen van Frankrijk

Als je met de auto naar Frankrijk gaat, zul je onvermijdelijk gebruik moeten maken van tolwegen. Het Franse wegennetwerk is uitgebreid en goed onderhouden, maar het gebruik van de tolwegen kan wel prijzig zijn. Het is daarom verstandig om vooraf te berekenen hoeveel tol je ongeveer kwijt zult zijn.

Tolbadge en elektronische betaling

Overweeg het gebruik van een tolbadge, zoals de Liber-t tag, waarmee je automatisch kunt betalen zonder te stoppen bij tolhokjes. Dit bespaart tijd en zorgt voor een soepelere reis.

Rijden in Frankrijk: belangrijke verkeersregels

Rijden in een ander land kan uitdagend zijn, vooral als je niet bekend bent met de lokale verkeersregels. In Frankrijk zijn er specifieke regels zoals prioriteit voor voertuigen van rechts en specifieke snelheidslimieten in verschillende zones.

Nog een aantal verkeersregels:

 • Je mag niet handsfree bellen
 • Je mag geen flitspaalsignalering hebben
 • Je mag geen oortjes in hebben tijdens het rijden
 • Je mag niet inhalen bij een doorgetrokken streep
 • Je moet altijd voorrang verlenen aan voetgangers op een zebrapad

Alcohol- en snelheidslimieten

Het is belangrijk om te weten dat Frankrijk strikte alcohol- en snelheidslimieten heeft. Zorg ervoor dat je altijd nuchter rijdt en je aan de snelheidslimieten houdt om veilig te blijven.

Milieuzones in Frankrijk: wat je moet weten

In een poging om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren, heeft Frankrijk milieuzones geïntroduceerd, bekend als “Zones à Faibles Émissions” (ZFE).

Het belang van milieustickers

Voertuigen die deze zones willen betreden, moeten voldoen aan bepaalde emissienormen en moeten vaak een milieusticker hebben. Zorg ervoor dat je vooraf controleert of je voertuig voldoet aan de eisen.

Verplichte spullen voor je autoreis in Frankrijk

Voorbereid zijn is de sleutel tot een zorgeloze autovakantie. Naast de basisdocumenten zoals een geldig rijbewijs en kentekenbewijs, zijn er enkele items die je bij je moet hebben tijdens het rijden in Frankrijk.

ls je met de auto naar Frankrijk gaat, is het belangrijk om te weten welke spullen je verplicht in de auto moet hebben. In Frankrijk gelden namelijk andere regels dan in Nederland. Het is daarom verstandig om je goed voor te bereiden en de juiste spullen mee te nemen. In dit artikel lees je wat je verplicht in de auto moet hebben in Frankrijk.

Verplichte spullen in de auto

Als je met de auto naar Frankrijk gaat, moet je de volgende spullen verplicht bij je hebben:

 • Een gevarendriehoek
 • Een veiligheidshesje
 • Een alcoholtest
 • Een set reservelampen
 • Een verbanddoos
 • Een brandblusser

Deze spullen zijn verplicht voor alle auto’s, ongeacht of je in een huurauto of eigen auto rijdt. Het is belangrijk om te controleren of je deze spullen bij je hebt voordat je de grens over gaat. Als je deze spullen niet bij je hebt, riskeer je een boete.

Gevarendriehoek

Een gevarendriehoek is een driehoekig bord dat je achter de auto plaatst als je pech hebt of een ongeluk hebt gehad. In Frankrijk is het verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben. Als je pech hebt of een ongeluk hebt gehad, moet je de gevarendriehoek op ongeveer 30 meter achter de auto plaatsen. Zo waarschuw je andere weggebruikers dat er iets aan de hand is en voorkom je gevaarlijke situaties.

Veiligheidshesje

Een veiligheidshesje is een felgekleurd hesje dat je aantrekt als je bijvoorbeeld pech hebt of een ongeluk hebt gehad. In Frankrijk is het verplicht om een veiligheidshesje bij je te hebben. Als je pech hebt of een ongeluk hebt gehad, moet je het veiligheidshesje aantrekken voordat je uit de auto stapt. Zo ben je goed zichtbaar voor andere weggebruikers en voorkom je gevaarlijke situaties.

Alcoholtest

Een alcoholtest is een test waarmee je kunt meten of je te veel alcohol hebt gedronken. In Frankrijk is het verplicht om een alcoholtest bij je te hebben. Het is echter niet verplicht om de test daadwerkelijk te gebruiken. Als je wordt aangehouden door de politie en je hebt geen alcoholtest bij je, riskeer je een boete.

Reservelampen

Een set reservelampen is een set lampen die je bij je hebt voor het geval een lamp van de auto kapot gaat. In Frankrijk is het verplicht om een set reservelampen bij je te hebben. Het is belangrijk om te controleren of de lampen die je bij je hebt geschikt zijn voor de auto die je rijdt.

Verbanddoos

Een verbanddoos is een doos met daarin verschillende verbandmiddelen. In Frankrijk is het verplicht om een verbanddoos bij je te hebben. Het is belangrijk om te controleren of de verbanddoos die je bij je hebt voldoet aan de Franse wetgeving.

Brandblusser

Een brandblusser is een apparaat waarmee je een beginnende brand kunt blussen. In Frankrijk is het verplicht om een brandblusser bij je te hebben. Het is belangrijk om te controleren of de brandblusser die je bij je hebt geschikt is voor de auto die je rijdt.

Overige spullen

Naast de verplichte spullen zijn er nog een aantal spullen die handig zijn om bij je te hebben als je met de auto naar Frankrijk gaat:

 • Een veiligheidshamer
 • Een zaklamp
 • Een kaart van Frankrijk
 • Een telefoonoplader
 • Een EHBO-kit

Een veiligheidshamer is een hamer waarmee je een autoruit kunt inslaan in geval van nood. Een zaklamp is handig als je ’s avonds of ’s nachts pech hebt. Een kaart van Frankrijk is handig als je de weg kwijt bent. Een telefoonoplader is handig als je telefoon leeg is en je de weg moet vragen. Een EHBO-kit is handig als je kleine verwondingen moet verzorgen.

Franse culinaire reizen met de auto

Frankrijk staat bekend om zijn culinaire hoogstandjes. Een autovakantie is de perfecte gelegenheid om de diverse gastronomie van het land te verkennen.

Lokale markten en regionale delicatessen

Elke regio in Frankrijk heeft zijn eigen specialiteiten. Bezoek lokale markten om verse producten en regionale delicatessen te proeven.

Wijnroutes en proeverijen

Frankrijk is beroemd om zijn wijngaarden. Overweeg het volgen van een wijnroute, zoals de Bordeaux-wijnroute, om enkele van de beste wijnen van het land te proeven.

Overnachten tijdens je autoreis

Als je door Frankrijk reist, zijn er tal van overnachtingsmogelijkheden, van schilderachtige bed & breakfasts tot luxe hotels.

Charmante bed & breakfasts

Overweeg het verblijven in een lokaal bed & breakfast om de authentieke Franse gastvrijheid te ervaren en te genieten van huisgemaakte maaltijden.

Campings en buitenverblijven

Voor degenen die van de natuur houden, biedt Frankrijk een breed scala aan campings en buitenverblijven, ideaal voor gezinnen en avonturiers.

Veiligheidstips voor het rijden in Frankrijk

Veiligheid moet altijd voorop staan, vooral als je in een ander land rijdt. Hier zijn enkele tips om je reis veilig te houden:

Vermijd nachtelijk rijden

Hoewel de Franse wegen over het algemeen veilig zijn, kan nachtelijk rijden riskant zijn vanwege verminderd zicht en vermoeidheid. Probeer je reis zo te plannen dat je overdag rijdt.

Wees alert in stedelijke gebieden

In drukke stedelijke gebieden, zoals Parijs, kan het verkeer hectisch zijn. Wees extra voorzichtig, let op voetgangers en volg de verkeerssignalen.

Seizoensgebonden reistips voor Frankrijk

Frankrijk biedt het hele jaar door verschillende ervaringen. Of je nu in de zomer of winter reist, hier zijn enkele tips:

zomerreizen

De zomer is het hoogseizoen voor toerisme in Frankrijk. Hoewel het weer ideaal is, kunnen sommige gebieden druk zijn. Plan vooruit en boek accommodaties van tevoren.

winterreizen

Als je in de winter reist, vooral naar berggebieden zoals de Alpen, zorg dan voor winterbanden en sneeuwkettingen. De wegen kunnen glad zijn, dus rijd voorzichtig.

Voorbereiding op je autoreis naar Frankrijk

Voordat je aan je reis begint, is het essentieel om je auto te controleren en ervoor te zorgen dat alles in orde is. Dit omvat het controleren van de olie, remvloeistof, koelvloeistof en bandenspanning. Zorg er ook voor dat je alle benodigde documenten bij je hebt, zoals je paspoort, rijbewijs, autoverzekering en voertuigregistratie.

Navigatiesystemen en kaarten

Hoewel veel mensen vertrouwen op GPS-navigatiesystemen, is het altijd een goed idee om een gedrukte kaart of wegenatlas bij de hand te hebben. Dit kan vooral handig zijn in afgelegen gebieden waar het GPS-signaal zwak kan zijn.

Communicatie onderweg

Het is ook belangrijk om na te denken over communicatie. Overweeg het kopen van een Franse SIM-kaart of zorg ervoor dat je roaming aan hebt staan op je mobiele telefoon. Dit kan handig zijn voor noodgevallen of gewoon om contact te houden met vrienden en familie tijdens je reis.

Genieten van de Franse cultuur en bezienswaardigheden

Een van de grootste voordelen van reizen met de auto is de vrijheid om te stoppen en de bezienswaardigheden te verkennen wanneer je maar wilt.

Historische steden en monumenten

Frankrijk zit vol met historische steden, kastelen en monumenten. Of je nu de paleizen van de Loire-vallei, de kathedralen van Chartres en Reims, of de Romeinse ruïnes in Zuid-Frankrijk wilt verkennen, er is altijd wel iets fascinerends om te zien.

Natuurlijke schoonheid en landschappen

Naast zijn rijke geschiedenis, biedt Frankrijk ook adembenemende natuurlijke landschappen. Van de lavendelvelden van de Provence tot de ruige kustlijn van Bretagne, er zijn tal van natuurlijke wonderen om te verkennen.

Conclusie

Met de juiste voorbereiding en kennis kun je een geweldige autovakantie in Frankrijk hebben. Of je nu de zonnige kusten bezoekt of de rustige plattelandsdorpen, Frankrijk heeft voor ieder wat wils. Veilige reizen en geniet van je avontuur op de Franse wegen!