Mooiste streek Frankrijk

Frankrijk is een land dat bekend staat om zijn prachtige landschappen, historische steden en heerlijke keuken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het land jaarlijks miljoenen toeristen trekt. Maar wat is nu eigenlijk de mooiste streek van Frankrijk? Dat is een lastige vraag, want het land heeft zoveel te bieden. Toch zijn er een aantal streken die eruit springen vanwege hun schoonheid en diversiteit. In dit artikel nemen we je mee langs de mooiste streken van Frankrijk.

1. Provence

De Provence is een streek in het zuidoosten van Frankrijk en staat bekend om zijn lavendelvelden, olijfbomen en zonovergoten landschappen. Het is een streek die veel kunstenaars heeft geïnspireerd, waaronder Vincent van Gogh en Paul Cézanne. De stadjes en dorpjes in de Provence zijn pittoresk en hebben een rijke geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan Avignon, dat bekend staat om zijn pauselijke paleis en de beroemde brug van Avignon. Ook Aix-en-Provence is een bezoek waard, met zijn prachtige pleinen en fonteinen.

2. Bretagne

Bretagne is een streek in het noordwesten van Frankrijk en staat bekend om zijn ruige kustlijn, middeleeuwse stadjes en Keltische cultuur. De streek heeft een eigen taal en tradities die nog steeds in ere worden gehouden. De kust van Bretagne is spectaculair, met rotsformaties, kliffen en kleine baaien. Een bezoek aan de Mont Saint-Michel, een eiland met een middeleeuws klooster, mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Bretagne.

3. Elzas

De Elzas is een streek in het noordoosten van Frankrijk en staat bekend om zijn pittoreske dorpjes, wijngaarden en vakwerkhuizen. De streek heeft een rijke geschiedenis en heeft door de eeuwen heen zowel Frans als Duits grondgebied geweest. Dit is terug te zien in de architectuur en de keuken, die een mix is van Franse en Duitse invloeden. Een bezoek aan de stad Straatsburg, met zijn prachtige kathedraal en historische centrum, is een must tijdens een bezoek aan de Elzas.

4. Dordogne

De Dordogne is een streek in het zuidwesten van Frankrijk en staat bekend om zijn kastelen, grotten en prehistorische sites. De streek heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De grotten van Lascaux, met hun prehistorische tekeningen, zijn wereldberoemd. Ook de middeleeuwse stadjes als Sarlat en Rocamadour zijn een bezoek waard. De Dordogne is ook een culinaire streek, met zijn foie gras, truffels en wijnen.

5. Côte d’Azur

De Côte d’Azur is een streek in het zuidoosten van Frankrijk en staat bekend om zijn glamour, luxe en zonovergoten stranden. De streek heeft een rijke geschiedenis als toevluchtsoord voor kunstenaars en beroemdheden. Steden als Nice, Cannes en Saint-Tropez zijn wereldberoemd en trekken jaarlijks miljoenen toeristen. Maar ook de kleinere dorpjes als Eze en Saint-Paul-de-Vence zijn een bezoek waard vanwege hun pittoreske straatjes en prachtige uitzichten.

Conclusie

Frankrijk heeft zoveel te bieden dat het lastig is om één mooiste streek aan te wijzen. Toch zijn er een aantal streken die eruit springen vanwege hun schoonheid en diversiteit. De Provence, Bretagne, Elzas, Dordogne en Côte d’Azur zijn stuk voor stuk prachtige streken die een bezoek waard zijn. Of je nu houdt van zon, zee en strand, cultuur en geschiedenis of culinaire hoogstandjes, Frankrijk heeft voor ieder wat wils.