Mooiste streek van Frankrijk

Frankrijk is een land dat bekend staat om zijn prachtige landschappen, historische steden en heerlijke keuken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het land jaarlijks miljoenen toeristen trekt. Maar wat is nu eigenlijk de mooiste streek van Frankrijk? Dat is een lastige vraag, want het land heeft zoveel te bieden. Toch zijn er een aantal streken die eruit springen vanwege hun schoonheid en diversiteit. In dit artikel nemen we je mee langs de mooiste streken van Frankrijk.

1. Provence

De Provence is een streek in het zuidoosten van Frankrijk en staat bekend om zijn lavendelvelden, olijfbomen en zonovergoten landschappen. Het is een streek die veel kunstenaars heeft geïnspireerd, waaronder Vincent van Gogh en Paul Cézanne. De stadjes en dorpjes in de Provence zijn pittoresk en hebben een rijke geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan Avignon, met zijn imposante pauselijke paleis, of aan Aix-en-Provence, de geboorteplaats van Cézanne. Ook de Gorges du Verdon, een indrukwekkende kloof met helderblauw water, is een bezoek waard.

2. Bretagne

Bretagne is een streek in het noordwesten van Frankrijk en staat bekend om zijn ruige kustlijn, middeleeuwse stadjes en Keltische cultuur. De streek heeft een eigen taal en tradities die nog steeds in ere worden gehouden. De kust van Bretagne is spectaculair, met rotsformaties, kliffen en kleine baaien. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de Mont Saint-Michel, een eiland met een middeleeuws klooster dat bij vloed omringd wordt door water. Ook de stadjes Saint-Malo en Dinan zijn een bezoek waard.

3. Elzas

De Elzas is een streek in het noordoosten van Frankrijk en staat bekend om zijn pittoreske dorpjes, wijngaarden en vakwerkhuizen. De streek heeft een rijke geschiedenis en heeft zowel Franse als Duitse invloeden. De stad Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas en heeft een prachtig historisch centrum met vakwerkhuizen en een imposante kathedraal. Ook de Route des Vins, een route langs de wijngaarden van de Elzas, is een aanrader.

4. Dordogne

De Dordogne is een streek in het zuidwesten van Frankrijk en staat bekend om zijn kastelen, grotten en prehistorische sites. De streek heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De grotten van Lascaux, met hun prehistorische tekeningen, zijn wereldberoemd. Ook de middeleeuwse stadjes Sarlat en Rocamadour zijn een bezoek waard. De Dordogne is ook een culinaire streek, met gerechten als foie gras en truffels.

5. Côte d’Azur

De Côte d’Azur is een streek in het zuidoosten van Frankrijk en staat bekend om zijn luxe badplaatsen, azuurblauwe zee en mondaine sfeer. De streek heeft een rijke geschiedenis en heeft veel beroemdheden aangetrokken, waaronder Picasso en Brigitte Bardot. De stad Nice is de grootste stad aan de Côte d’Azur en heeft een prachtige oude stad en een lange boulevard. Ook Cannes, met zijn beroemde filmfestival, en Saint-Tropez, met zijn jachthaven vol luxe jachten, zijn populaire bestemmingen.

Conclusie

Frankrijk heeft zoveel mooie streken dat het lastig is om er één uit te kiezen als de mooiste. Toch zijn de Provence, Bretagne, Elzas, Dordogne en Côte d’Azur stuk voor stuk streken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Of je nu houdt van ruige kustlijnen, pittoreske dorpjes, wijngaarden of prehistorische sites, Frankrijk heeft voor ieder wat wils. Dus pak je koffer en ontdek zelf de schoonheid van dit prachtige land.