Reisinformatie Frankrijk: alles wat je moet weten voor een zorgeloze vakantie

Frankrijk is een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Het land heeft veel te bieden, van prachtige stranden tot indrukwekkende bergen en historische steden. Maar voordat je op reis gaat naar Frankrijk, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor een zorgeloze vakantie in Frankrijk.

Visum en paspoort

Als Nederlander heb je geen visum nodig om naar Frankrijk te reizen. Wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Let erop dat je paspoort of identiteitskaart nog minimaal 3 maanden geldig is na terugkomst in Nederland.

Taal

De officiële taal in Frankrijk is Frans. Hoewel veel Fransen ook Engels spreken, kan het handig zijn om een paar basiszinnen Frans te kennen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen om de weg of iets bestellen in een restaurant. Een paar handige zinnen zijn:

 • Bonjour (hallo)
 • Je ne parle pas français (ik spreek geen Frans)
 • Où est la gare? (waar is het station?)
 • Je voudrais un café s’il vous plaît (ik wil graag een koffie alstublieft)

Geldzaken

De munteenheid in Frankrijk is de euro. In de meeste steden en toeristische gebieden kun je pinnen bij geldautomaten. Creditcards worden ook geaccepteerd in de meeste winkels en restaurants. Het is handig om altijd wat contant geld bij je te hebben voor kleine uitgaven, zoals een kopje koffie of een croissant bij een bakkerij.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Frankrijk. Het is wel verstandig om je te laten informeren over eventuele risico’s en maatregelen die je kunt nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen. In Frankrijk zijn de medische voorzieningen over het algemeen goed. Als je medische hulp nodig hebt, kun je terecht bij een huisarts of ziekenhuis. Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten voordat je op reis gaat.

Verkeer en vervoer

Frankrijk heeft een uitgebreid netwerk van snelwegen en provinciale wegen. Het is wel belangrijk om te weten dat er tolwegen zijn in Frankrijk. Op sommige snelwegen moet je tol betalen. Dit kan contant of met een creditcard. Het openbaar vervoer in Frankrijk is goed geregeld. Er zijn treinen, bussen en metro’s die je naar alle delen van het land kunnen brengen. Als je met de trein reist, kun je het beste van tevoren een kaartje kopen. Dit kan online of bij een ticketbalie op het station.

Klimaat

Frankrijk heeft een gematigd klimaat met warme zomers en milde winters. De beste tijd om naar Frankrijk te reizen is van mei tot en met september. In deze periode is het weer over het algemeen goed en zijn de meeste toeristische attracties geopend. In de zomer kan het wel erg druk zijn in populaire vakantiegebieden, zoals de Côte d’Azur en de Provence.

Bezienswaardigheden

Frankrijk heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, natuur en geschiedenis. Enkele populaire bezienswaardigheden zijn:

 • De Eiffeltoren in Parijs
 • Het Louvre in Parijs
 • De Mont Saint-Michel in Normandië
 • De kastelen van de Loire-vallei
 • De wijngaarden van de Bourgogne
 • De stranden van de Côte d’Azur
 • De lavendelvelden van de Provence

Conclusie

Frankrijk is een prachtig land met veel te bieden voor toeristen. Door je goed voor te bereiden en rekening te houden met de lokale gewoonten en gebruiken, kun je optimaal genieten van je vakantie in Frankrijk. Vergeet niet om een goede reisverzekering af te sluiten en eventuele benodigde documenten, zoals een geldig paspoort, mee te nemen. Bon voyage!