Rijden door Frankrijk: Tips en Tricks

Frankrijk is een prachtig land om doorheen te rijden. Het landschap is divers en er zijn talloze mooie plekken om te ontdekken. Of je nu op weg bent naar de Franse Rivièra of de bergen in de Pyreneeën, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je met de auto door Frankrijk rijdt. In dit artikel geven we je tips en tricks voor het rijden door Frankrijk.

Verkeersregels in Frankrijk

Voordat je de weg op gaat in Frankrijk, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels. Hieronder vind je een aantal belangrijke regels:

  • Je moet rechts rijden en links inhalen.
  • De maximumsnelheid op snelwegen is 130 km/u, op andere wegen is dit 90 km/u.
  • Je moet altijd een gevarendriehoek en veiligheidshesje bij je hebben in de auto.
  • Het is verboden om te bellen tijdens het rijden, tenzij je een handsfree set gebruikt.
  • Als je een rotonde oprijdt, moet je voorrang geven aan verkeer dat al op de rotonde rijdt.

Tolwegen in Frankrijk

Als je door Frankrijk rijdt, zul je waarschijnlijk gebruik maken van tolwegen. Het Franse tolwegennetwerk is uitgebreid en goed onderhouden. Het is wel belangrijk om te weten dat je tol moet betalen om gebruik te maken van deze wegen. Je kunt contant betalen of met een creditcard. Het is handig om voldoende contant geld bij je te hebben, omdat niet alle tolpoortjes creditcards accepteren.

Als je regelmatig gebruik maakt van tolwegen, kan het voordelig zijn om een tolbadge aan te schaffen. Met deze badge kun je doorrijden bij de tolpoortjes en hoef je niet steeds contant te betalen. Je betaalt achteraf via automatische incasso.

Brandstofprijzen in Frankrijk

De brandstofprijzen in Frankrijk zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Het is wel handig om te weten dat de prijzen per regio kunnen verschillen. In sommige gebieden zijn de brandstofprijzen hoger dan in andere gebieden. Het is daarom verstandig om vooraf te checken waar je het beste kunt tanken.

Verkeersdrukte in Frankrijk

Net als in Nederland kan het in Frankrijk druk zijn op de weg. Vooral in de zomermaanden kan het erg druk zijn op de snelwegen richting het zuiden. Het is daarom verstandig om rekening te houden met extra reistijd en eventueel een alternatieve route te plannen.

Als je op doorreis bent en niet per se in de file wilt staan, kun je ervoor kiezen om ’s nachts te rijden. De wegen zijn dan rustiger en je kunt sneller doorrijden. Houd er wel rekening mee dat het ’s nachts ook gevaarlijker kan zijn om te rijden, omdat je vermoeider bent.

Veiligheid op de weg

Veiligheid op de weg is natuurlijk erg belangrijk. Hieronder vind je een aantal tips om veilig te rijden in Frankrijk:

  • Zorg dat je uitgerust bent voordat je de weg op gaat.
  • Houd je aan de verkeersregels en let goed op de borden langs de weg.
  • Gebruik je richtingaanwijzers en kijk goed in je spiegels voordat je van rijstrook wisselt.
  • Houd voldoende afstand tot je voorganger.
  • Als het regent, pas dan je snelheid aan en houd extra afstand.

Conclusie

Rijden door Frankrijk kan een geweldige ervaring zijn, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de verkeersregels, tolwegen en brandstofprijzen. Door goed voorbereid op pad te gaan en veilig te rijden, kun je optimaal genieten van al het moois dat Frankrijk te bieden heeft.