Vaccinaties Frankrijk vakantie: wat moet je weten?

Als je op vakantie gaat naar Frankrijk, is het belangrijk om te weten welke vaccinaties je nodig hebt. In dit artikel lees je alles over de vaccinaties die aanbevolen worden voor een vakantie in Frankrijk en waarom deze belangrijk zijn.

Welke vaccinaties zijn aanbevolen voor een vakantie in Frankrijk?

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een vakantie in Frankrijk. Wel worden er een aantal vaccinaties aanbevolen, afhankelijk van de duur en de aard van je verblijf. De volgende vaccinaties worden aanbevolen:

  • Hepatitis A
  • Hepatitis B
  • DTP (difterie, tetanus en polio)

Hepatitis A en B zijn virussen die via voedsel en drinkwater overgedragen kunnen worden. DTP beschermt tegen difterie, tetanus en polio. Deze ziektes komen in Nederland niet meer veel voor, maar in Frankrijk wel. Het is daarom belangrijk om je hiertegen te laten vaccineren.

Waarom zijn deze vaccinaties belangrijk?

Hepatitis A en B zijn ernstige ziektes die je op kunt lopen door besmet voedsel of drinkwater. Vooral in landen waar de hygiëne minder goed is, loop je een verhoogd risico op deze ziektes. In Frankrijk is de hygiëne over het algemeen goed, maar het kan geen kwaad om je hiertegen te laten vaccineren.

DTP beschermt tegen difterie, tetanus en polio. Difterie is een ernstige infectieziekte die kan leiden tot ademhalingsproblemen en hartproblemen. Tetanus is een bacterie die via wondjes het lichaam binnen kan dringen en spierkrampen kan veroorzaken. Polio is een virus dat verlammingen kan veroorzaken. Deze ziektes komen in Nederland niet meer veel voor, maar in Frankrijk wel. Het is daarom belangrijk om je hiertegen te laten vaccineren.

Wanneer moet je je laten vaccineren?

Het is aan te raden om je minimaal 4 tot 6 weken voor vertrek te laten vaccineren. Zo heeft het lichaam voldoende tijd om antistoffen aan te maken tegen de ziektes waarvoor je gevaccineerd bent. Als je op het laatste moment besluit om naar Frankrijk te gaan, is het nog steeds zinvol om je te laten vaccineren. Het lichaam maakt dan weliswaar minder antistoffen aan, maar het biedt nog steeds bescherming.

Waar kun je je laten vaccineren?

Je kunt je laten vaccineren bij de GGD of bij een vaccinatiecentrum. Bij de GGD kun je terecht voor de vaccinaties die aanbevolen worden voor een vakantie in Frankrijk. Bij een vaccinatiecentrum kun je ook terecht voor andere vaccinaties, zoals bijvoorbeeld gele koorts. Houd er rekening mee dat je voor sommige vaccinaties meerdere prikken nodig hebt. Plan daarom op tijd je afspraak.

Wat kun je nog meer doen om gezond te blijven tijdens je vakantie in Frankrijk?

Naast vaccinaties zijn er nog meer dingen die je kunt doen om gezond te blijven tijdens je vakantie in Frankrijk:

  • Drink alleen water uit flessen en vermijd ijsblokjes in je drankjes.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Eet alleen goed doorbakken vlees en vermijd rauw vlees en vis.
  • Vermijd contact met dieren, vooral met wilde dieren.
  • Draag beschermende kleding en gebruik insectenwerende middelen om te voorkomen dat je gestoken wordt door muggen en teken.

Door deze maatregelen te nemen, verklein je de kans op het oplopen van ziektes tijdens je vakantie in Frankrijk.

Conclusie

Als je op vakantie gaat naar Frankrijk, is het belangrijk om te weten welke vaccinaties je nodig hebt. Hepatitis A en B en DTP worden aanbevolen voor een vakantie in Frankrijk. Deze vaccinaties beschermen tegen ernstige ziektes die in Frankrijk nog wel voorkomen. Het is aan te raden om je minimaal 4 tot 6 weken voor vertrek te laten vaccineren. Naast vaccinaties zijn er nog meer dingen die je kunt doen om gezond te blijven tijdens je vakantie in Frankrijk, zoals het vermijden van besmet voedsel en drinkwater en het dragen van beschermende kleding tegen insecten.