Wanneer zomervakantie Frankrijk?

De zomervakantie is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Even lekker ontspannen en genieten van de zon, het strand en de mooie omgeving. Frankrijk is een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders en het is dan ook niet gek dat veel mensen zich afvragen wanneer de zomervakantie in Frankrijk begint. In dit artikel lees je alles over de zomervakantie in Frankrijk en wanneer deze begint.

Wanneer begint de zomervakantie in Frankrijk?

De zomervakantie in Frankrijk begint meestal in juli en duurt tot en met augustus. De exacte data verschillen per regio, maar over het algemeen begint de zomervakantie in de eerste week van juli en eindigt deze in de laatste week van augustus. In totaal duurt de zomervakantie in Frankrijk dus ongeveer 8 weken.

De exacte data van de zomervakantie in Frankrijk worden elk jaar vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs. Hierbij wordt rekening gehouden met de schoolvakanties van de verschillende regio’s en de nationale feestdagen. Het kan dus per jaar verschillen wanneer de zomervakantie precies begint en eindigt.

Regio-indeling in Frankrijk

Frankrijk is opgedeeld in verschillende regio’s, die elk hun eigen vakantiedata hebben. De regio’s zijn als volgt ingedeeld:

 • Zone A: Académies de Besançon, Bordeaux, Clermont-Ferrand, Dijon, Grenoble, Limoges, Lyon, Poitiers
 • Zone B: Académies d’Aix-Marseille, Amiens, Caen, Lille, Nancy-Metz, Nantes, Nice, Orléans-Tours, Reims, Rennes, Rouen, Strasbourg
 • Zone C: Académies de Créteil, Montpellier, Paris, Toulouse, Versailles

De vakantiedata van de verschillende regio’s zijn als volgt:

 • Zone A: 3 juli t/m 2 september 2021
 • Zone B: 10 juli t/m 2 september 2021
 • Zone C: 17 juli t/m 2 september 2021

Het is belangrijk om te weten in welke zone jouw vakantiebestemming valt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als je bijvoorbeeld in de eerste week van juli naar Zuid-Frankrijk gaat, terwijl daar de vakantie pas in de derde week begint, kan het erg druk zijn op de weg en op de camping. Het is daarom verstandig om de vakantiedata van tevoren goed te checken.

Wat te doen tijdens de zomervakantie in Frankrijk?

Frankrijk heeft ontzettend veel te bieden tijdens de zomervakantie. Of je nu houdt van zon, zee en strand, cultuur, natuur of lekker eten, Frankrijk heeft voor ieder wat wils. Hieronder vind je een aantal tips voor leuke activiteiten tijdens de zomervakantie in Frankrijk:

 • Bezoek de Franse kustplaatsen, zoals Nice, Cannes en Saint-Tropez
 • Maak een roadtrip door de Franse Alpen
 • Bezoek de vele kastelen en historische gebouwen, zoals het Paleis van Versailles en de Notre-Dame in Parijs
 • Geniet van de Franse keuken, met heerlijke gerechten als croissants, quiches en crème brûlée
 • Maak een wandeling door de prachtige natuurparken, zoals de Gorges du Verdon en de Camargue

Er is dus genoeg te doen en te zien tijdens de zomervakantie in Frankrijk. Of je nu met het gezin op vakantie gaat, met vrienden of lekker alleen, Frankrijk is een fantastische bestemming voor een onvergetelijke zomervakantie.

Conclusie

De zomervakantie in Frankrijk begint meestal in juli en duurt tot en met augustus. De exacte data verschillen per regio, dus het is belangrijk om te weten in welke zone jouw vakantiebestemming valt. Frankrijk heeft ontzettend veel te bieden tijdens de zomervakantie, van prachtige kustplaatsen tot historische gebouwen en natuurparken. Of je nu houdt van zon, zee en strand, cultuur, natuur of lekker eten, Frankrijk heeft voor ieder wat wils. Dus waar wacht je nog op? Boek snel jouw zomervakantie naar Frankrijk!