Wat heb je nodig om in Frankrijk te rijden?

Als je van plan bent om met de auto naar Frankrijk te gaan, is het belangrijk om te weten welke documenten en spullen je nodig hebt om daar te mogen rijden. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het rijden in Frankrijk en wat je nodig hebt om daar veilig en legaal te kunnen rijden.

Rijbewijs

Het eerste en belangrijkste document dat je nodig hebt om in Frankrijk te rijden, is natuurlijk je rijbewijs. Als je een geldig Nederlands rijbewijs hebt, mag je daarmee in Frankrijk rijden. Het is wel belangrijk om te weten dat je alleen mag rijden in de categorieën waarvoor je rijbewijs geldig is. Als je bijvoorbeeld alleen een rijbewijs hebt voor personenauto’s, mag je niet rijden met een vrachtwagen of een motor.

Kentekenbewijs

Naast je rijbewijs heb je ook het kentekenbewijs van je auto nodig. Dit bewijs moet je altijd bij je hebben als je in Frankrijk rijdt. Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: het eerste deel moet je thuis laten, het tweede deel moet je bij je hebben als je met de auto op pad gaat. Dit deel heet het kentekenbewijs deel II of het voertuigbewijs.

Verzekering

Als je met de auto naar Frankrijk gaat, moet je ook een geldige autoverzekering hebben. In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben, maar in Frankrijk gelden andere regels. Daar moet je minimaal een verzekering hebben die ook schade aan je eigen auto dekt. Dit wordt een allrisk-verzekering genoemd. Controleer dus voordat je op reis gaat of je verzekering ook geldig is in Frankrijk en of je voldoende verzekerd bent.

Milieusticker

In sommige steden in Frankrijk is het verplicht om een milieusticker op je auto te hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor Parijs, Lyon en Grenoble. De milieusticker geeft aan hoe vervuilend je auto is en of je wel of niet de stad in mag rijden op dagen dat er smogalarm is. De sticker kun je online bestellen en kost ongeveer € 4,80. Zorg dat je de sticker op tijd bestelt en op je auto plakt, anders riskeer je een boete.

Veiligheidsvestjes

In Frankrijk is het verplicht om in de auto een veiligheidsvestje te hebben voor elke inzittende. Dit vestje moet voldoen aan de Europese norm EN 471 of EN ISO 20471 en moet binnen handbereik liggen, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. Als je bij pech of een ongeval de auto verlaat, moet je het vestje aantrekken. Zorg dus dat je voldoende vestjes bij je hebt als je met meerdere personen in de auto zit.

Gevarendriehoek

Naast de veiligheidsvestjes is het ook verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben in de auto. Deze driehoek moet op ongeveer 30 meter afstand van de auto geplaatst worden als je bij pech of een ongeval langs de weg staat. Zo waarschuw je andere weggebruikers dat er gevaar is en voorkom je ongelukken. Zorg dat de gevarendriehoek goed zichtbaar is en niet wegwaait bij harde wind.

Alcoholtesters

In Frankrijk is het verplicht om twee alcoholtesters bij je te hebben in de auto. Dit zijn kleine zakjes waarin je kunt blazen om te testen of je te veel alcohol hebt gedronken. De test is niet verplicht om te doen, maar het is wel verplicht om de testers bij je te hebben. Als je geen testers bij je hebt, riskeer je een boete van € 11.

Conclusie

Als je met de auto naar Frankrijk gaat, is het belangrijk om te weten welke documenten en spullen je nodig hebt om daar te mogen rijden. Zorg dat je altijd je rijbewijs, kentekenbewijs en verzekering bij je hebt en controleer of je verzekering ook geldig is in Frankrijk. Daarnaast is het verplicht om een milieusticker, veiligheidsvestjes, een gevarendriehoek en alcoholtesters bij je te hebben. Door deze spullen bij je te hebben, kun je veilig en legaal rijden in Frankrijk en voorkom je boetes en problemen onderweg.